“Als jij in woorden tegen mij praat, zie ik allemaal plaatjes”

In mijn praktijk gaan we allereerst onderzoeken waar de voorkeur ligt in het opnemen van de informatie. Is dit de rechter hersenhelft dan is het zaak dat het kind leert om te leren op hun eigen wijze. Op de beelddenkmanier; via ezelsbruggetjes.

Vaak komen ouders bij mij terecht als kinderen vastlopen op school. Het schoolsysteem (van oudsher) is niet ingericht op kinderen die een voorkeur hebben om via de rechter hersenhelft te denken (beelddenkers). Als baby ontwikkelen we onszelf via de rechter hersenhelft. Wanneer het kind 6 jaar is, wordt op school de linker hersenhelft geactiveerd. Ook vaak al in voorschoolse activiteiten. Wanneer dat te vroeg gebeurd, kunnen er verkeerde verbinden tussen links en rechts ontstaan. Deze dienen weer afgeleerd te worden.

Beelddenken is een erfelijke eigenschap. Altijd herkent één van de ouder zich in het fenomeen. Dan ontdekt deze ouder dat het ook een minder fijne schooltijd gehad heeft, maar is toch ver gekomen in de maatschappij door hard te werken en een eigen manier van leren te gebruiken.

Op school is beelddenken geen erkent probleem, waardoor hulp op school er (nog) niet is. Vanuit de praktijk geven we veel tips en aanwijzingen mee hoe ze op school de leerling beter kunnen begeleiden. Dit helpt enorm bij het zelfvertrouwen van het kind.

Faalangst is één van de grootste problemen van een beelddenker, ze worden namelijk niet begrepen en ze begrijpen zelf (nog) niet waarom het hen pas te laat lukt om de lesstof te begrijpen. Door in psycho-educatie over beelddenken wordt het kind geholpen in het krijgen van zelfvertrouwen, kennis overzichzelf en de ouders hebben er baat bij dat zij hun kind veeeeel beter snappen. Dit is een hele fijne formule waardoor er meer rust in het gezin komt en daar is zowel kind als ouder bij gebaat.

Ik verwijs graag naar verschillende websites waar meer te lezen valt over beelddenken. Herken je jouw kind en de bijbehorende kenmerken, dan kan je in mijn praktijk terecht voor zeer persoonlijk gerichte trainingen. Ik heb opleidingen gedaan bij Instituut Kind in Beeld (opgeleid tot expert van de Leren leren methode), Ik leer anders, Een Taal Erbij (contextueel coachen), Platform Mindset (fixed en growth mindset) en de Coole Kikker (sociale vaardigheden en weerbaarheid)

Meer informatie:

https://beeldenbrein.nl/beelddenken/wat-is-beelddenken/

https://www.ikleeranders.nl/

https://beeldenbrein.nl/testbeelddenken/